TERKINI

Poster Kempen 19 (JULAI): NAK BERGAYA BOLEH TAPI JANGAN BERLEBIHAN

Please Flush After Use
Please copy the code below and paste in your blog entry:

<center><a href="http://1bulan1adab.blogspot.com/2010/01/please-flush-after-use.html"><img src="http://2.bp.blogspot.com/_zsfgtPUbV3s/S0rJqB9hAqI/AAAAAAAAA5Q/ALp6aNjyyZU/s1600/Flush%2Bplease.jpg"></a></center>


Poster 3:
Please Flush After Use/ Sila tarik flush selepas digunakan


Situasi:
Ramai yang tidak dapat menggunakan tandas awam apabila keadaan tandas sangat tak memuaskan. Bukan sahaja kebersihan tandas tak dijaga, terdapat juga pengguna yang tidak menarik flush tandas apabila najis dilepaskan. Ia seolah-olah menjadi tabiat buruk yang sangat membebankan orang lain.

Maksudnya:
“Takutlah tiga perkara yang menyebabkan pelakunya dilaknat iaitu membuang najis di jalan yang menuju sungai, di jalan raya dan di bawah pohon tempat perhentian”.

(Riwayat Abu Daud & Ibn Majah)

Berdasarkan hadis di atas dapat difahami bahawa tempat-tempat yang dimaksudkan adalah tempat yang biasanya digunakan oleh orang ramai. Tandas awam khususnya seperti di masjid-masjid dan pasaraya juga digunakan oleh orang ramai.

Mengambil semangat daripada hadis ini iaitu untuk memberikan keselesaan kepada pengguna lain, marilah sama-sama kita berusaha untuk memberikan keselesaan kepada pengguna seterusnya selepas kita dengan menarik flush agar tiada sisa yang menjijikkan terbiar.


Tugasan Pemblog:
Sampaikan sebarang kisah/pengalaman/cerita/tazkirah/pendapat mengenai sikap pengguna yang ti dak mahu menarik flush sehingga menyusahkan pengguna sesudahnya mengikut cara penulisan yang anda gemari. Setelah entri anda siap, sila tulis di ruangan komen tentang link entri anda. Jangan lupa tag 3 orang lagi untuk melakukan perkara sama.

[Dapatkan arahan tag game seperti yang dinyatakan dalam Cara Penyertaan]

0 comments:

Post a Comment

 

Campaign button

Please copy and paste this code to your blog:
<center><a href="http://1bulan1adab.blogspot.com/"><img src="http://img258.imageshack.us/img258/9828/kempen1bulan1adab.jpg"></a></center>

HTML scrollbox

Statistic

Free counter and web stats

Followers

Blog Archive

Chatbox

I Luv GPTD

1 Bulan 1 Adab Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme